Medfinansieras av Europeiska unionen

NYTT BOLAG VILL VARA INKÖRSPORT TILL EXTREMSPORT

Bild på Sara Kingdom
Sara Kingdom

Att skapa möjlighet för fler tjejer och ickebinära att testa på och utöva extremsport är drivkraften bakom det nybildade bolaget X3MG AB. Grundaren Sara Kingdom, som själv är extremsportare, arrangerar aktiviteter inom skateboard, snowboard och klättring och lyfter fram förebilder av extremsportare med olika etnicitet, ålder och bakgrund att inspireras av.

– Jag ser vilken positiv effekt det har för tjejer att våga utmana sig själv både fysiskt och psykiskt, du växer som människa och kan applicera det på andra aspekter av livet. Extremsporter är väldigt mansdominerade, genom våra aktiviteter skapar vi en trygg miljö där tjejer tar plats och känner samhörighet, säger Sara Kingdom.

Nästa steg är att utveckla en webbapp där användare snabbt och enkelt hittar information om aktiviteter och föreningar i sin närhet och kommer i kontakt med andra tjejer att extremsporta tillsammans med. 

– De allra flesta som håller på med extremsport är aktiva i flera sporter eftersom de är säsongs- och väderberoende. Det finns många grupper på sociala medier men mycket information försvinner på grund av algoritmer och plattformar blir snabbt omoderna. Det gav mig idén att samla allt på samma ställe så att fler tjejer upptäcker extremsporter och får tillgång till en community som enligt mig är otroligt välkomnande, stöttande och glädjefull, säger Sara. 

Webbappen ska först och främst lanseras i Umeå men Sara Kingdom har siktet inställt på användare i runtom hela Sverige och världen. Att inkludera tjejer märks inte bara på målgruppen utan genomsyrar hela företaget, liksom hållbarhetsperspektivet. 

– Jag jobbar med en UX-designer som heter Hanna Jansson som bidrar med ett hållbarhetstänk i arbetet med prototypen där webbappen är designad för att dra mindre energi. Mitt mål är också att minst en av kodarna ska vara tjej, berättar Sara. 

Sara är född och uppvuxen i Umeå och har senaste åren arbetat i filmbranschen med alltifrån dokumentär, drama och reklam. Hon gick en filmutbildning i England och arbetade därefter på ett produktionsbolag i Bristol för att sedan återvända till Umeå år 2020. Sara Kingdom driver X3MG AB från företagsinkubatorn BIC Factory där hon får anpassat affärsstöd. 

– Jag är tacksam att få sitta på BIC och trivs jättebra! Den hjälp jag får kommer bidra till att ta företaget och varumärket till nästa nivå, säger Sara.

Share the post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

The latest news