Medfinansieras av Europeiska unionen

Tom Xiong – vinnare av priset ”Young Startup Award” 2016

I går meddelades årets vinnare av priset ”Young Startup Award”, ett pris som är instiftat av inkubatorerna BIC Factory och Uminova Innovation. Priset gick till den tidigare Umebon Tom Xiong, som numera driver ett startupbolag i Shanghai.

Det var under en nätverkslunch för unga lovande entreprenörer som Landshövding Magdalena Andersson delade ut priset tillsammans med BIC Factory och Uminova Innovation. Prissumman om 10.000 kr stod företaget Aptum för. Med priset hyllas och uppmärksammas Tom för den talang och det driv han uppvisat och som den goda förebild han är för andra entreprenörer. Redan vid 18 -års ålder startade Tom sin entreprenörsresa på BIC Factory med sitt första bolag. Tre bolag senare flyttade Tom till Stockholm i samband med försäljningen av tv.nu till mediekoncernen Schibsted. Där var han vd för tv.nu som växte till att bli en av Sveriges största webb- och mobiltjänster med över 2,5 miljoner användare och 40 miljoner i omsättning. 2012 flyttade Tom till New York för att starta upp ett globalt affärsområde för ett konsultföretag inom HR. Tom är nu bosatt i Shanghai sedan två år där han i år startade eget företag igen, träningsappen ”Move Shanghai”. Förutom att vara entreprenör är Tom även krönikör på Breakit – en av Sveriges största nyhetssajter om techbolag, samt driver en podcast om den digitala industrin i Asien, Digitala Draken.

– Fantastiskt kul. Det här priset betyder mycket för mig. Det var Umeå, både genom BIC Factory men också att hela ekosystemet stöttade mitt 18-åriga jag att starta mitt första bolag. Trots att jag vid den tidpunkten inte hade vare sig en bra idé, kapital eller erfarenhet. Samma Umeå har fostrat otroligt många duktiga entreprenörer och företag genom en konstant framåtanda. Att bli associerad med detta gör mig så klart väldigt glad och jag blir inspirerad till att vara delaktig i satsningar som gör att fler 18-åringar får samma möjligheter som mig, säger Tom Xiong.
– Tom Xiong började sin tidiga entreprenörskarriär hos oss redan som 18-åring. Det är roligt att vi nu får uppmärksamma honom som den unga, drivna och talangfulla entreprenör han är. Att vi inkubatorer väljer att göra det tillsammans känns extra kul då vi gemensamt vill stärka startup-kulturen i Umeå, säger Lena Öhlund, verksamhetsledare på BIC Factory.

Entreprenörslunchen hos Landshövdingen skedde i samband med Young Startup Day som syftar till att inspirera till företagande. Under Young Startup Day deltog närmare 300 personer. Eventet livestreamades av VK:s Affärsliv 24 och alla orter i regionen arrangerade egna lokala event i samband med Young Startup Day.

Share the post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

The latest news