Medfinansieras av Europeiska unionen

Young Startup Day – dagen som inspirerar unga till företagande är tillbaka

För andra året i rad anordnas den 11 oktober Young Startup Day på Sliperiet i Umeå, vars huvudsyfte är att inspirera unga människor att bli egna företagare. Ifjol blev förmiddagseventet helt fullsatt och årets program är fullmatat med inspiration. En av huvudtalarna är Tom Xiong som idag driver en startup i Shanghai. Han har drivit ett flertal Internetbolag i Sverige, USA och Kina, varit VD för sajten TV.nu som köptes av Schibsted-koncernen och är även krönikör på Breakit samt driver podcasten den Digitala Draken. Idag bor Tom i Shanghai och kommer till Umeå för att inspirera deltagarna på Young Startup Day. Toms företagarbana startade vid den Umeåbaserade inkubatorn BIC Factory, som är en av arrangörerna av Young Startup Day. Övriga arrangörer är Umeå Näringslivsservice, Länsstyrelsen Västerbotten, Ung Företagsamhet Västerbotten och företaget Aptum.

En annan programpunkt är att de tre företag som kommer bli nominerade till ”Årets unga företagare” på Umeågalan kommer få en chans att pitcha sina affärsidéer för den månghövdade publiken. De blir dessutom intervjuade av moderatorn Maria Olofsson, affärscoach vid Uminova Innovation.

Inspiration är viktigt
Fler unga som startar företag är otroligt viktigt för att fortsätta utveckla Umeå och Västerbotten. Att då jobba med inspiration som verktyg är något arrangörerna tror på.
– I Umeå finns många kreativa ungdomar, och ett eget företag är ett utmärkt sätt att låta den kreativiteten slå ut i full blom. Genom att visa på andra som har lyckats tror vi att vi kan inspirera fler att ta steget fullt ut mot att göra verklighet av sin idé, säger Linus Stark, näringslivsutvecklare vid Umeå Näringslivsservice.

– Vi låter gymnasieelever starta och driva ett UF-företag, men vi arbetar också med inspiration och kunskapsbyggande kring företagande. Så att låta dessa ungdomar som fortfarande går i skolan träffa företagare, är lika naturligt och viktigt som att de besöker universitet och olika arbetsplatser, säger Jonas Nordin, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.

Anmälan öppnar 31 augusti
Programmet för dagen är inte helt spikat utan fler talare kommer tillkomma den närmaste tiden. Bland annat jobbar arrangörerna med att knyta till sig fler framgångsrika unga entreprenörer med koppling till regionen som talare.

– Anmälan till Young Startup Day 2016 öppnar via vår hemsida www.youngstartup.se den 31 augusti och innan dess kan vi förhoppningsvis presentera några fler talare. Förra året blev det helt fullsatt och vi räknar med minst lika stort intresse i år. Så det gäller att anmäla sig innan det är för sent, säger Linus Stark.

Share the post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

The latest news