Medfinansieras av Europeiska unionen

Nystartat Umeå företag avslutar internationellt it-projekt

Förra året kontaktades grundarna av det nystartade företaget Peppit av det amerikanska fackbokförlaget Paradigm Publishing om ett uppdrag som kom att innebära skapandet av 270 stycken demonstrationsvideor och övningsmaterial till en ny lärobok inom hälso – och journalsystem s.k “Health Information Technology”.

Umeåföretaget Peppit, som drivs av Jessica Lindfors och Roine Öberg, tog sig an uppgiften. Det visade sig snart att bli ett klurigt projekt då det tilltänkta företaget som skulle leverera webbtjänsten för videoinspelningarna plötsligt drog sig ur samarbetet. Umeåföretaget löste uppgiften genom att använda sig av HTML5 och det senaste inom webbstandard för att skapa ett ”fejkat” system där datan sparas på den fysiska klienten och deltagarens interaktioner med systemet skickas till en lärplattform.

Efter några månader så blev projektet så pass stort att företaget fick bli ledare för en grupp utvecklare i Indien.

– Trots att vi har befunnit oss på helt olika platser på jorden så har arbetet gått bra och utan hinder, säger Jessica Lindfors. Vi som har arbetat med detta projekt har varit eldsjälar och det har inte spelat någon roll om det varit helg eller högtid. Vi har varit tillgängliga för varandra genom Skype och mail – dag som natt.

Jessica och Roine samarbetade med författare, projektledare, och programmerare via Google Drive, projektledningssystemet Mavenlink, plattformen GitHub och via samtal på Skype.

Systemet som företaget byggt — The EHR Navigator — simulerar ett hälsovårdssystem som liknar det system som läkare använder för att föra journaler, boka patienter och beställa labbresultat. I lärplattformen så klickar studenten på en övning och en webbläsare öppnas som visar systemet. Studenten följer instruktioner för att exempelvis lägga till en patientjournal eller fylla i underlag till ett recept. När övningen är klar skickas resultatet till lärplattformen.

Resultatet blev ett flexibelt system som kräver minimalt med säkerhet och interaktion med servern. EHR Navigator är responsiv vilket innebär att den fungerar på alla enheter och skärmstorlekar, från smarttelefoner, plattor till PC och Smartboards.

Boken “Exploring Electronic Health Records” som nu lanserats innehåller många bilder på systemet och Jessica och Roine är mycket nöjda över projektets resultat och stolta över att de har fått vara med på resan. Boken och övrigt material kan köpas här.

Dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Senaste nyheterna