Medfinansieras av Europeiska unionen
Yahya Alahmad på FS Städ
Projekt 2023–2025

ViiBIC – Västerbottens inkluderande och internationella företagsinkubator

BIC Factory är en företagsinkubator som hjälper unga entreprenörer som vill starta företag. Just nu driver vi en särskild satsning där vi verkar för ökad inkludering, internationalisering och hållbarhet hos nystartade företag. Målet är att en mångfald av unga entreprenörer från Västerbotten och till viss del Norrbottens län får tillgång till behovsanpassat affärsstöd, nätverk och mötesplatser som gör att förutsättningarna att utveckla och driva långsiktigt hållbara företag ökar.

Satsningen, som vi kallar ViiBIC, innebär helt enkelt att vi gör mer för fler och utökar vårt geografiska upptagningsområde.

Genom ViiBIC vill vi underlätta för unga utlandsfödda att driva företag i Sverige. Vi arbetar för att stärka entreprenörer på BIC i sitt hållbarhetsarbete med målet att deras produkter, tjänster och verksamheter blir mer hållbara. Vi har knutit till oss särskild kompetens och nätverk för att stödja entreprenörer med affärsidéer som har internationell potential.

Nytt är också erbjudandet med digitala inkubatorplatser genom konceptet BIC-workaround som särskilt riktas till unga entreprenörer i Region 10-kommunerna, det vill säga Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. BIC-workaround är en inkubatorplats på distans där samma stöd ingår som i ”vanliga” inkubatorn. Skillnaden är att alla träffar hålls digitalt.

Målgruppen är unga entreprenörer under 40 år med nystartade företag inom alla möjliga branscher.
Projektet pågår under tre år mellan 2023–2025 och finansieras av Umeå Kommunföretag, Tillväxtverket och Region Västerbotten.